Antalya’da Kasaplara ziyaret düzenledik. Kasaplar
basit görülse de iş güvenliği açısından önem arz etmektedir. Zaten başımıza ne
gelirse ‘iş güvenliğine ne gerek var’, ‘yine iş güvenlik gelmiş işler
aksayacak’ fikrinden dolayı gelmektedir. İş güvenliği açısından kasaplarda devamlı
kesici aletlere maruz kalma riski vardır ve elektrikli ortamda aktif olarak çalışılmaktadır.
Kasaplarda kişisel koruyucu donanım işe başlamadan
önce mutlaka kullanılması gerekmektedir. Çelik hasır örgü eldiven, çelik
burunlu iş ayakkabısı ya da çelik burunlu iş terliği, iş önlüğü, bone, parça
sıçramasına karşı yüz koruyucu, vb. Bunlar mutlaka kullanılmalıdır. Çalışma tezgâhında
bulunan kıyma çekme makinesini içine et beslemesi yaparken mutlaka tokmak
kullanılmalıdır. Haricen bu cihazlarda gövde güvenlik topraklaması
yapılmalıdır. Kıyma makinesi temizliği yapılırken iş güvenliği açısından elektriğinin
tamamen kesilmesi gerekmektedir. Elektrik bağlıyken kesinlikle bıçakların
olduğu yere el sokulmamalı, aynı zamanda kemik parçası sıkışması olduğu
zamanlarda da mutlaka önce elektriğinin kesilip, ondan sonra makineye müdahale
edilmesi gerekmektedir. Sağlık açısından bu makinenin parçalarını temizliği de
düzenli bir şekilde yapılmalı, hijyen kurallarını önem gösterilmelidir.
Antalya'da iş güvenliği açısından kasaplarda da 250
metrekarede en az 1 adet olacak şekilde yangın söndürme cihazı
bulundurulmalıdır. Yangın söndürme cihazları TS ISO 11602-2 standardına uygun
periyodik bakım ve kontrolleri yapılmalıdır. Cihazların dolum, periyodik bakım
ve kontrolünü yapacak olan firmanın dolum ve servis yeterlilik belgesi olması
gerekmektedir. Yetkinlik belgesi olan bu firma yangın tüplerinin standardında
belirtilen hususlar doğrultusunda yılda bir yerinde kontrolünü sağlamalıdır.
Dört yılda bir aynı sayı ve özellikte yerine yedeği konularak mevcut tüpler götürülüp
içindeki söndürme maddesi yenisiyle değiştirilmeli ve hidrostatik teste tabi
tutulmalıdır.
Antalya'da iş güvenliği açısından aynı zamanda
kasaplarda ilk yardım seti de bulunmalıdır. İçeriğindeki maddeler malzemeler
düzenli olarak kontrolü sağlanmalı, eksik ürünler ya da süresi geçen ürünler
yenisi ile değiştirilmelidir. Kasaplar tehlikeli sınıfta yer aldığından 15
kişide bir kişi olacak şekilde kasaplarda da ilk sağlık müdürlüğü onaylı ilk
yardımcı belgeli personeli bulundurması zorunludur. Bu personel ilk yardım
eğitim merkezlerinde iki gün örgün eğitim sonunda il sağlık müdürlüğü
bünyesinde yazılı ve uygulamalı sınavı tabi tutularak bu belge alınabilmektedir.
Alınan bu belge 3 yıl geçerliliği vardır. 3 yılın sonunda bir günlük yenileme
eğitimi alınarak belge kullanım süresi 3 yıl daha uzatılabilmektedir.
Antalya'da iş güvenliği açısından kasaplardaki bulunan
soğutma dolaplarının da ekstradan gövde güvenlik topraklamaları yapılmalıdır. Bunun
yanı sıra elektrik topraklama tesisatının periyodik kontrolleri yılda bir kalıcı
ekip numarası olan yetkili mühendislere yaptırılmalı, uygunluk belgeleri
muhafaza edilmelidir. Antalya'da iş güvenliği açısından firmada ana elektrik
pano ve tüm tali panolarda 30 mAh kaçak akım rölesi bulunmalı, pano iç
kapakları takılı olmalı, panolar kilitli olmalı, pano üzerinde yetkilisinin
numarası yazılı olmalıdır. Pano
önlerinde izole yazdıktan paspas bulunmalıdır. İş güvenliği açısından elektrik
pano önleri ve yangın söndürme cihazı önlerinde malzeme bulundurulmamalı, önü
açık olmalı, erişimi kolay sağlanmalıdır.
İş güvenliği açısında manyetik bıçak tutuculara
haddinden fazla bıçak vb. ürünler asılmamalıdır. Kesici alet kullanımı
esnasında mutlaka çelik hasır örgü eldiven kullanılmalıdır.
Etlerin soğuk zinciri bozulmamalıdır. İş güvenliği
açısından etler araçtan indirilip bindirilirken 25 kilogramdan daha ağır
parçalar tek başına taşınmamalı soğuk zinciri bozulmamalıdır. 25 kilogramdan
daha ağır yükler yardım alınarak taşımalı ya da kaldırma iletme araçları
marifetiyle taşınmalıdır.
Kasaplar tehlikeli sınıfta yer aldığından personelin
iş güvenliği eğitimleri 2 yılda bir yenilenmeli, periyodik sağlık kontrolleri
de 3 yılda bir mutlaka yenilenmelidir.