Antalya'da Kasaplarda İş Güvenliği
Antalya'da Kasaplarda İş Güvenliği
Kategori1

Antalya'da Kasaplarda İş Güvenliği

Antalya'da iş güvenliği açısından aynı zamanda kasaplarda ilk yardım seti de bulunmalıdır. İçeriğindeki maddeler malzemeler düzenli olarak kontrolü sağlanmalı, eksik ürünler ya da süresi geçen ürünler yenisi ile değiştirilmelidir. Kasaplar tehlikeli sınıf

Muhammed Büyükkurt
Muhammed Büyükkurt
İş Güvenliği Uzmanı

Antalya’da Kasaplara ziyaret düzenledik. Kasaplar basit görülse de iş güvenliği açısından önem arz etmektedir. Zaten başımıza ne gelirse ‘iş güvenliğine ne gerek var’, ‘yine iş güvenlik gelmiş işler aksayacak’ fikrinden dolayı gelmektedir. İş güvenliği açısından kasaplarda devamlı kesici aletlere maruz kalma riski vardır ve elektrikli ortamda aktif olarak çalışılmaktadır.

 

Kasaplarda kişisel koruyucu donanım işe başlamadan önce mutlaka kullanılması gerekmektedir. Çelik hasır örgü eldiven, çelik burunlu iş ayakkabısı ya da çelik burunlu iş terliği, iş önlüğü, bone, parça sıçramasına karşı yüz koruyucu, vb. Bunlar mutlaka kullanılmalıdır. Çalışma tezgâhında bulunan kıyma çekme makinesini içine et beslemesi yaparken mutlaka tokmak kullanılmalıdır. Haricen bu cihazlarda gövde güvenlik topraklaması yapılmalıdır. Kıyma makinesi temizliği yapılırken iş güvenliği açısından elektriğinin tamamen kesilmesi gerekmektedir. Elektrik bağlıyken kesinlikle bıçakların olduğu yere el sokulmamalı, aynı zamanda kemik parçası sıkışması olduğu zamanlarda da mutlaka önce elektriğinin kesilip, ondan sonra makineye müdahale edilmesi gerekmektedir. Sağlık açısından bu makinenin parçalarını temizliği de düzenli bir şekilde yapılmalı, hijyen kurallarını önem gösterilmelidir.

 

Antalya'da iş güvenliği açısından kasaplarda da 250 metrekarede en az 1 adet olacak şekilde yangın söndürme cihazı bulundurulmalıdır. Yangın söndürme cihazları TS ISO 11602-2 standardına uygun periyodik bakım ve kontrolleri yapılmalıdır. Cihazların dolum, periyodik bakım ve kontrolünü yapacak olan firmanın dolum ve servis yeterlilik belgesi olması gerekmektedir. Yetkinlik belgesi olan bu firma yangın tüplerinin standardında belirtilen hususlar doğrultusunda yılda bir yerinde kontrolünü sağlamalıdır. Dört yılda bir aynı sayı ve özellikte yerine yedeği konularak mevcut tüpler götürülüp içindeki söndürme maddesi yenisiyle değiştirilmeli ve hidrostatik teste tabi tutulmalıdır.  

 

Antalya'da iş güvenliği açısından aynı zamanda kasaplarda ilk yardım seti de bulunmalıdır. İçeriğindeki maddeler malzemeler düzenli olarak kontrolü sağlanmalı, eksik ürünler ya da süresi geçen ürünler yenisi ile değiştirilmelidir. Kasaplar tehlikeli sınıfta yer aldığından 15 kişide bir kişi olacak şekilde kasaplarda da ilk sağlık müdürlüğü onaylı ilk yardımcı belgeli personeli bulundurması zorunludur. Bu personel ilk yardım eğitim merkezlerinde iki gün örgün eğitim sonunda il sağlık müdürlüğü bünyesinde yazılı ve uygulamalı sınavı tabi tutularak bu belge alınabilmektedir. Alınan bu belge 3 yıl geçerliliği vardır. 3 yılın sonunda bir günlük yenileme eğitimi alınarak belge kullanım süresi 3 yıl daha uzatılabilmektedir.

 

Antalya'da iş güvenliği açısından kasaplardaki bulunan soğutma dolaplarının da ekstradan gövde güvenlik topraklamaları yapılmalıdır. Bunun yanı sıra elektrik topraklama tesisatının periyodik kontrolleri yılda bir kalıcı ekip numarası olan yetkili mühendislere yaptırılmalı, uygunluk belgeleri muhafaza edilmelidir. Antalya'da iş güvenliği açısından firmada ana elektrik pano ve tüm tali panolarda 30 mAh kaçak akım rölesi bulunmalı, pano iç kapakları takılı olmalı, panolar kilitli olmalı, pano üzerinde yetkilisinin numarası yazılı olmalıdır.  Pano önlerinde izole yazdıktan paspas bulunmalıdır. İş güvenliği açısından elektrik pano önleri ve yangın söndürme cihazı önlerinde malzeme bulundurulmamalı, önü açık olmalı, erişimi kolay sağlanmalıdır.

 

İş güvenliği açısında manyetik bıçak tutuculara haddinden fazla bıçak vb. ürünler asılmamalıdır. Kesici alet kullanımı esnasında mutlaka çelik hasır örgü eldiven kullanılmalıdır.

 

Etlerin soğuk zinciri bozulmamalıdır. İş güvenliği açısından etler araçtan indirilip bindirilirken 25 kilogramdan daha ağır parçalar tek başına taşınmamalı soğuk zinciri bozulmamalıdır. 25 kilogramdan daha ağır yükler yardım alınarak taşımalı ya da kaldırma iletme araçları marifetiyle taşınmalıdır.

 

Kasaplar tehlikeli sınıfta yer aldığından personelin iş güvenliği eğitimleri 2 yılda bir yenilenmeli, periyodik sağlık kontrolleri de 3 yılda bir mutlaka yenilenmelidir.

 

Bize Ulaşın