Un İmalat Fabrikalarında İş Sağlığı Ve Güvenliği
Un İmalat Fabrikalarında İş Sağlığı Ve Güvenliği
Kategori1

Un İmalat Fabrikalarında İş Sağlığı Ve Güvenliği

Antalya’da un imalat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri bakımından ortak sağlık güvenlik biriminden sağlanabilir. Un imalatı yapılan işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması çok büyük önem taşır. Antalya ‘ da un imalatı yapan

Merve Önder
Merve Önder
İş Güvenliği Uzmanı

Antalya’da un imalat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri bakımından ortak sağlık güvenlik biriminden sağlanabilir. Un imalatı yapılan işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması çok büyük önem taşır. Antalya ‘ da un imalatı yapan işletmelerde en çok karşılaşılan iş güvenliği problemleri arasında çalışanların maruz kaldığı gürültü ve titreşimlerdir, işletmelerde ise yangın patlama olarak karşımıza çıkmaktadır. Ama bunun yanı sıra kimyasal, mekanik, ergonomik, termal, yangın, patlama, biyo-organik tehlikeler de en sık karşılaşılanlar arasındadır. Antalya ‘ da un imalatında kullanılan kimyasal maddeler cilt temasından ve ya solunum yoluyla zarar verebilir. Un imalatı yapan işletmelerde en sık kullanılan kimyasallar arasında un tozları , temizlik maddeleri , dezenfektanlar koruyucu kaplama malzemelerdir. Mekanik tehlike olarak da  işletmelerde kullanılan makineler, ekipmanlar , elektrik tesisatı gibi etkenler oluşturur. Makine ve ekipman kazaları genelde sıçrama, sıkışma, ezilme gibi karşımıza çıkmaktadır. Ergonomik tehlikeler arasında ağır kaldırma, uzun süreli ayakta kalmak ve ya tam aksi uzun süreli oturma, tekrarlayan sürekli aynı hareketler çalışanların fiziksel durumunu etkileyebilir. Çalışanlar ilerde kas iskelet rahatsızlıklarına yakalanabilirler. Termal tehlikeler arasında ise sıcak fırınlar veya soğuk depolama alanları bulunmaktadır. Yangın ve patlama tehlikesi ise en önemlileri arasındadır. Çünkü tozların birikmesi , yanıcı bir ortam oluşturabilir böylelikle yangın ve patlama riski de artmış olur. Bu sebeple acil durumlar arasında yer alan yangın ve patlamaya büyük önem verilmeli gerekli tüm tedbirler alınmalıdır. Biyo-organik tehlikeler ise hijyenik koşulların oluşturulmaması , mikrobiyal kontaminasyon gibi riskler bulunmaktadır. Gıda güvenliğini olumsuz etkileyeceği için bu faktörler insanların da sağlığını  etkileyecektir.  Gürültünün insan üzerinde yarattığı rahatsızlıklar ise konsantrasyon bozukluğu , uyku bozukluğu , kalp atışının değişimi ,solunum hızlanması, baş ağrısı , iç kulakta bozukluk , kulak zarının patlaması olarak karşımıza çıkar. Gürültülü oranlarda çalışanlar için alınacak iş sağlığı ve önlemleri arasında yıllık yapılacak sağlık muayeneleri , kulak sinir ve hipertansiyonu olan kişiler çalıştırılmamalıdır. Çalışanlar mutlaka kişisel koruyucu donanım ( kulaklık , kulaç tıpacı vb. gibi ) kullanmalıdır. Alınacak önlemler tüm  risklerde de olduğu gibi ortaya çıkmadan yok etmeye çalışmaktır. Ortadan kaldırılamayan tehlikeler için ,izole etme , tehlikeli olanı tehlikeli olmayanla değiştirme ( ikame ) , mühendislik çözümler, toplu koruma önlemleri alınmalıdır.

Bize Ulaşın